Bergen Swim festival

Vilken stad! Varför har jag aldrig varit här förr? På kort tid har jag nu upplevt två för mig helt nya städer som är helt underbara .Men nu var det ju inte därför jag var här. Simtävlingen Bergen Swimcup är en välorganiserad tävling som simmas i ADO arena. ADO står för Alexander Dale Oen, en simmar som tyvärr dog alldeles för tidigt. Alex var med oss förr i tiden när han var junior och Norge bara hade Alex på internationell juniornivå. Han åkte med våra juniorer på läger och han var den killen som alltid tillförde massor av energi till andra och till gruppen. Alex blev som senior en av Norges bästa simmare och tog 2008 OS medalj. Han gick med full kraft mot OS 2012 och var på höghöjdsläger med landslaget när han i april 2012 dog. Kommer ihåg den dagen som igår, när jag fick beskedet. Trodde inte det var sant. Nu känns det mäktigt att vara i den arenan som han namn vidare. I arenan finns även en stor del Norsk simhistoria, kul att läsa om. Landslagssimmarna Sarah Sjöström, Simon Sjödin, Johannes Skagius och Erik Persson deltog i denna tävling liksom simmare från Sundsvall, Mölndal och Västerås. Holländarna var där med i stort sett hela sitt landslag. Bra konkurrens och snabba tävlingar, då de nyttjar principen 3 snabbaste heaten på morgonen och resten senare. Knockout 50:orna är ett roligt inslag och där gäller det att vara smart när man simmar så att man har krafter kvar till den sista 50:an.
I Norge jobbar en del svenskar. Thomas Hjers ex, har varit i Norge i massor av år och han är just nu i Stavanger. Vi fick möjlighet att återuppleva massor av minnen från bla Älvdalen då de som nu är seniorer var små och bodde i campingstugorna vid älven. Jag och Thomas fick vid ett läger åka till Mora lasarett 3 gånger på en helg. Sånt glömmer man inte i första taget. Ida Sandin jobbar i Bärum med Sondre Sohlberg. Ida, fd landslagssimmare kommer från Wisby och fortsatte sedan sin sim och tränarkarriär i Väsby. Numera är Ida Norsk och någon flytt till Sverige kommer det aldrig bli av (enligt Sondre).Jättekul att se att det går så bra för Ida. En annan fd landslagssimmare som numer aär nors är Erik Dorch. Erik jobbar i Bergen och har gjort det i många år.
Åker hem ikväll med nya intryck, nya idéer och massor av energi. Kul att se Gloria från Sundsvall och Hanna från Västerås ta för sig. Se upp för Tomoe Zenimoto Hvas från Bärum och född 00. Norskt rekord på 100 fjäril och förutom etta 400 frisim under 4.00 samt 200 rygg detta pass. Intressant.
Skrev i mitt förra inlägg om MKK och deras simskola där 4 män jobbade. Tycker att det är kul då det inte riktigt är representativt för hur det alltid ser ut på simskolenivå. Jag, Anne Forsell och Ulrika Knape Lindberg har gjort en undersökning i svensk simidrott med fokus på simning och simhopp. Vi har undersökt hur många kvinnor och män som finns på olika nivåer. Vår frågeställning är vaför det finns så få kvinnliga elittränare. Men det är ju såklart också intressant varför det finns så få simskolelärare som är män. Vi tänkte dra vår presentation i sommar någon gång. Vi har ju, som några kanske vet, ett kvinnligt nätverk som träffas 1-2 gånger per år. Där är 60 medlemmar! Återkommer i frågan.
Jag, Anne Forsell och Ulrika Knape Lindberg, har precis slutfört en undersökning inom svensk simning och simhopp för att se hur det ser ut på olika nivåer vad gäller kvinnor och män .En av anledningarna till att vi ville se på denna fråga är att vi tycker att det finns för få kvinnliga landslagstränare. Vi kommer presentera resultatet av undersökningen samt våra tankar kring ett projekt inom ämnet. Återkommer med när!.
Vi har sedan några år ett kvinnligt nätverk som träffas vid c:a två tillfällen per år. I detta nätverk finns 60 st kvinnliga coacher på olika nivåer inom våra två simidrotter, så de finns därute…dvs blivande tränare för ex landslagssimmare. Eller?
 
 
Ronny från Skjeten och Erik Dorch
 
Katerina från Västerås
 
Ida Sandin Bärum
 
Bergen
Sundsvall
 
Västerås S har samling
 
Adam och Johannes
 
En ganska kul sak händ, jag satte på TV:n och en dagen handlade det om Norra Ängby under 40-talet och då jag bott där så var det såklart intressant. Andra dagen ser jag Jenny Tilegrim på TV:n. Jenny jobbar med våra simmare vad det gäller kost och hon jobbade ycket intensivt med gänget inför OS i Rio. Detta program handlade om de svenska OS seglarnas förberedlese inför OS i London. Bra TV i Norge!
 
Sarah gör entre och kommer från tävlingen med ännu fler världstider. Erik Persson simmade stabilt och persade bl a på 50 bröstsim
 
Simon Sjödin gör entre med blinkande lampor och rök, häftigt!