Tack Väsby Nya Gymnasium för ett intressant besök

Första NIU-besöket i år blev Nya Väsby gymnasium. Jag har ju själv jobbat på Arlandagymnasiet under 7 år så det var extra kul att se vad Väsby Nya hade att visa upp. Väsby SS, som är utförarklubb för detta gymnasium och även var för Arlandagymnasiet, har börjat flytta över verksamheten från Arlandagymnasiet till detta gymnasium och nu går första årskullen om 6 simmare där. Dagen började med yoga kl 07.15, ledd av gymnasieläraren Rebecca Alexandersson. Rebecca har simmat i klubben många år och därefter jobbat som tränare på olika nivåer under flera år samtidigt som honj utbildade sig till lärare. Simmarna var riktigt duktiga på dessa avancerade rörelser. Efter att de var mjukare var det dags för simning. Dagens pass var ett hyffsat långt aerobt pass. 3 olika pass, ett distans, ett medel och ett mindre medel. Coachteamet Rebecca, Marcelo Marcado och Malin Borensjö (fd Svahnström) coachade varsin grupp. Teamet är sammansvetsat och alla har olika ansvarsområden. Marcelo ansvarar för simträningen, upplägget, tester osv. Marcelo kommer närmast från Jönköping, där han jobbat under ett antal år. Malin är huvudansvarig för land och styrketräningen. Malin som själv haft en otrolig simkarriär med Ungdoms- OS som första internationella tävling och OS i Athén som kronan på verket. Där blev det en bronsmedalj i lag (simmade laget på fm som i finalen blev 3:a). Rebeccas huvudansvar är skolteorin. Men alla 3 är med på många av simmarnas träningar.
Efter träning är det gemensam frukost på kansliet. Ägg, gröt, mackor och annat finns framställt. Marie Sparrman har fixat så att de hinner äta innan skolan. Men handla och städa får de sköta själva.
Eftersom halva gänget fortfarande går på Arlandagymnasiet så skjutsar Marcelo dem till skolan, medan de som går på Väsby Nya kan gå till skolan. Jag och Marcelo träffar rektor John Gustafsson för en lunch i matsalen. Därefter blir det en rundgång i skolan och vi får bl a se simmarnas egna rum där de kan plugga och slappa. Skolan ger möjlighet till träning varje morgon men klubben har träning 4 mornar i år 1 och 5 i år 2 och 3. Simmarna i år 1 har hjärtscreenats och fått blodprov taget för att se status. En naprapat och sjukgymnast är kopplade till gänget för att kunna ta tag i skadebitar både preventivt och om något hänt.
Självklart är det ett plus att Rebecca har en fot i båda världar dvs en i skolvärlden och en i simningen. Det underlättar kommunikationen. Något som är en styrka är att kunna jobba i ett team som de 3 gör. Det finns även sedan tidigare och genom Jozef Michlewicz omsorg ett samarbete med Polen, Krakows gymnasium. Detta innebär att de träffas och tävlar mot varandra och har läger hos varandra. Dessutom står ett besök på Auswitch på schemat åtminstone en gång under 3 år.