Sista besöket innan VM

 Trött hund!
Ännu tröttare hund!
 
Lindragning i Lögarängsbadet
Gustaf och Leo
 
Katerona. Jan och Kristina
 Diezel har vaknat
 
Min present till mig själv
 

Så då var sista mötet avklarat innan VM. Denna gång var det Gustaf Dahlman i Västerås och coach Leo Sandberg. Dessutom coach Katerina Varsamidou, som vikarierar för Leo då han är föräldraledig. Katerina kommer från Grekland och har tidigare jobbar i Eskilstuna och i Stockholm. Kl 6 på morgonen öppnade hon Lögarängsbadet åt mig. Tänk vad snabbt man kan vänja sig av med att gå upp vid den tiden. När jag simmade i USA (de tär ju ganska länge sedan och jag har haft träning tidigt som coach)började varje morgonträning kl 05.15 för oss distanssimmare. Först i och sist upp. Alltid! Men nu kändes det att det var tidigt, kallt och mörkt. Vad negativ jag låter…det är jag inte!
Jag hade sovit över på mitt landställe i Kvicksund för att ha kortare körväg till badet. Lördagen och söndagen gick ut på att trötta ut Diezel så att jag kunde få vara i fred och slappa lite. Det gick riktigt bra faktiskt (se bilder) Väl inne i simhallen bjöd Katerina på kaffe. Jag fick veta mycket om hur det är i Grekland och jämförelser med Sverige, intressant. Hela hennes familj har flyttat till Sverige då det är tuffa tider att få arbete i Grekland. Hon är väldigt glad åt alla möjligheter som finns i Sverige. Tänk, det tänker vi inte ens på dvs hur bra vi har det! Vi diskuterade individuella upplägg för simmare och coachens uppgift under träningen .Att coacha simmaren på delar av simningen som de inte kan kolla själva såsom tider i vändningar, undervattensimning, frekvens osv känns viktigare än att klocka varje del i serien. Satsa på att få självgående simmare som och kan klocka sig själv, ta pulsen på sig själv och räkna armtag när det behövs och kickar såklart. Då kan coachen coacha alla simmares individuella upplägg.
Vi diskuterade det faktum att tränare på tekniknivån, dvs egentligen en av de viktigaste nivåerna för utveckling av tekniken, oftast är väldigt oerfarna och ibland saknar utbilning. Så är de inte i Grekland. Jag tänker alltid på vad Hasse Chrunak gjorde, han hade elitgruppen och samtidigt en teknikgrupp. Detta för att ha koll på vad de yngre gjorde, hålla sig uppdaterad och dessutom hjälpa till såklart. Bra tycker jag. Tänker att det är bra om den som är huvudtränare, chefstränare, antingen har en grupp med yngre simmare eller är mentor till tränare som tränar yngre simmare. Tror faktiskt att de tär nödvändigt för att man ska lyckas att få en röd tråd i sin förening. Vet att några klubbar jobbar så.
Västerås får om några år en ny bassäng, en 50:a inomhus. Det är välkommet ! Ser fram emot ett SM där i framtiden. Vet att Västerås är duktiga på att organisera och genomföra tävlingar.
Besöket avslutades med en trevlig lunch med ordförande Kristina Jaros Åberg, Jan Olson och Katerina. Tack för en trevlig och givande dag.
Nu är det fullt fokus mot VM. Ska bli riktigt kul att åka iväg!

PS köpte fantastiskt fina smycken av en smed som heter Weronica Ziemann (se bild),bra present och dessa blev en present till mig själv.

LASS

Så var det dags för möte med Niklas Larsson och Vilma Ekström i Linköping. Först möte med ordförande Katarina Eckerberg Olsson. Katarina är en ordförande som gillar att vara i verksamheten för att se vad som hände och vad hon tillsammans med styrelsen fattar beslut om. Klart intressant samtal. Blir glad när jag kommer inte på kansliet och ser vad som gjorts sedan sist. tavlor med alla svenska mästare som simmat i LASS. SM medaljer i lag med namn och årtal presenteras på väggarna. Bevarad historia, viktigt och nödvändigt tror jag. Bra jobb där!
Kul samtal med Vilma om framtiden. Vilma studerar till lärare och har just nu praktik. Sedan hon började plugga har resultaten kommit i snabbare takt, Detta händer ju ibland dvs när man börjar med något annat vid sidan om simningen kan resultaten komma. Man är liksom inte "bara" simmaren utan även simmare och i detta fall lärarstudenten. Med andra ord bra och sunt att göra något vid sidan om sin simsatsning. Tror Christoffer Carlsen håller med som nybliven pappa!? Träffade Martin Harlenbäck som nästa år byter arbetsplats från LASS till Östsvenska simförbundet som utvecklingskonsulent. Detta blir ett mycket spännande arbete inte bara i Östsvenska simförbundet utan på alla platser som fått denna tjänst.Innan jag åkte hem blev jag bjuden på middag hos Niklas Larsson. God mat, trevliga barn och mycket fint hus. Trevligt besök som alltid!
 
Martin Harlenbäck
 
Niklas Larsson och Pontus Palmqvist. Snygga muschar (missade Anders Holmertz som också odlade för en bra sak)
 
Niklas och Vilma
 

JSS och talangselektion

En biltur under veckan gick till Järfälla och då passade vi på att åka förbi Järfällas bygge av 50:a. Det börjar ta form. Inte en dag försent då det är stor brist på 50 metersbassängen i Storstockholm precis som på andra ställen i Sverige.
I måndags besökte jag Jönköping för att följa upp utmanare och deras planer och för att jag blivit inbjuden att hålla föredrag för simmare, coacher och föräldrar. Temat var ”Vad är skillnaden mellan nationell elit och internationell elit”
Innan föreläsningen var media på plats, 3 olika tidningar och det är klart . Har man 3 simmare och en coach med på VM så är det extra intressant. Dessutom är alla 3 nybörjare vad gäller VM! Jag hade även möjlighet att se träningar för både Sum-Simmare och eliten. Välorganiserat, ledarledd uppvärmning, gymnastik med kroppskontroll. Helt underbart att se! Kullerbyttor åt alla möjliga håll på ett sätt som säger mig att de gör detta regelbundet. Bra JSS!
Tisdag morgon blev det bil till Stockholm med Victor Johansson och kalle Gårdström. Målet var Bosön och topp- och talangselektionen där. På Bosön anslöt Isak Eliasson. 2 dagar fulla med tester, samtal och information.
 
Järfällas nya 50:a på gång
 
Träning i Rosenlundsbadet
 
Thomas Salenius och Kalle Gårdström
 
Press på plats inför VM
 
Inför föreläsningen
 
Voctor Johansson och Jörgen Sandbeg, SOK och sjukgymnast som screenade våra simmare
 
Information om vad topp- och talangprogammet innebär
 
Carina, SOK, berättar om programmet
 
Isak, Kalle och Victor
 
Thomas Engdahl, vår kontakt på SOK,  och Kalle Gårdström
 
Visa fler inlägg