Tack Väsby Nya Gymnasium för ett intressant besök

Första NIU-besöket i år blev Nya Väsby gymnasium. Jag har ju själv jobbat på Arlandagymnasiet under 7 år så det var extra kul att se vad Väsby Nya hade att visa upp. Väsby SS, som är utförarklubb för detta gymnasium och även var för Arlandagymnasiet, har börjat flytta över verksamheten från Arlandagymnasiet till detta gymnasium och nu går första årskullen om 6 simmare där. Dagen började med yoga kl 07.15, ledd av gymnasieläraren Rebecca Alexandersson. Rebecca har simmat i klubben många år och därefter jobbat som tränare på olika nivåer under flera år samtidigt som honj utbildade sig till lärare. Simmarna var riktigt duktiga på dessa avancerade rörelser. Efter att de var mjukare var det dags för simning. Dagens pass var ett hyffsat långt aerobt pass. 3 olika pass, ett distans, ett medel och ett mindre medel. Coachteamet Rebecca, Marcelo Marcado och Malin Borensjö (fd Svahnström) coachade varsin grupp. Teamet är sammansvetsat och alla har olika ansvarsområden. Marcelo ansvarar för simträningen, upplägget, tester osv. Marcelo kommer närmast från Jönköping, där han jobbat under ett antal år. Malin är huvudansvarig för land och styrketräningen. Malin som själv haft en otrolig simkarriär med Ungdoms- OS som första internationella tävling och OS i Athén som kronan på verket. Där blev det en bronsmedalj i lag (simmade laget på fm som i finalen blev 3:a). Rebeccas huvudansvar är skolteorin. Men alla 3 är med på många av simmarnas träningar.
Efter träning är det gemensam frukost på kansliet. Ägg, gröt, mackor och annat finns framställt. Marie Sparrman har fixat så att de hinner äta innan skolan. Men handla och städa får de sköta själva.
Eftersom halva gänget fortfarande går på Arlandagymnasiet så skjutsar Marcelo dem till skolan, medan de som går på Väsby Nya kan gå till skolan. Jag och Marcelo träffar rektor John Gustafsson för en lunch i matsalen. Därefter blir det en rundgång i skolan och vi får bl a se simmarnas egna rum där de kan plugga och slappa. Skolan ger möjlighet till träning varje morgon men klubben har träning 4 mornar i år 1 och 5 i år 2 och 3. Simmarna i år 1 har hjärtscreenats och fått blodprov taget för att se status. En naprapat och sjukgymnast är kopplade till gänget för att kunna ta tag i skadebitar både preventivt och om något hänt.
Självklart är det ett plus att Rebecca har en fot i båda världar dvs en i skolvärlden och en i simningen. Det underlättar kommunikationen. Något som är en styrka är att kunna jobba i ett team som de 3 gör. Det finns även sedan tidigare och genom Jozef Michlewicz omsorg ett samarbete med Polen, Krakows gymnasium. Detta innebär att de träffas och tävlar mot varandra och har läger hos varandra. Dessutom står ett besök på Auswitch på schemat åtminstone en gång under 3 år.

Bröstsim i världsklass

Med Josef Nagy och Tamas Fekete som tolk, blev en succé. Ett 30-tal coacher hade möjligheten att få råd och inspiration kring bröstsimmet. Josef har fostrat ett antal världsmästare och rekordhållare i just bröstsim. Han poängterade vikten av att alltid sträva efter bästa streamlinen i hela bröstsimmet. Han gav rådet att inte kicka innan armtaget dåd de flesta tappar farten vid kicken då streamlinen förändras. Varför kickar vi där vi gör? Är det snabbast, har vi mätt det? Vidare la han fokus på att vi vid slutet av framåtförandet av armarna skulle sträva efter att fingrarna skulle vara högre än handflatan. Många av våra simmare dyker ned vid och efter framåtförandet av armarna, detta kan man komma bort ifrån genom att följa hans råd. Teorin gicks igenom på lördagen och på söndagen var det praktik genom att 6 simmare från olika klubbar ställde upp och blev filmade och analyserade av Josef.
Som sagt en mycket lärorik helg!
Tack Josef och tack Tamas!

Sveriges fantastiska...

Utvecklingskonsulenter.
Du har väl träffat dem?Jag hade turen att få vara med på ett skypemöte för någon vecka sedan. Vilket gäng! Grattis svensk simning, detta kommer göra skillnad!
PÅ bilden Johanna, Emil, Martin, Annika och Erika. Maria saknas och Kenneth är på bild (är inte en utv konsulent)
Visa fler inlägg