Att ta tillvara på sina erfarenheter


Så är Universiaden färdigsimmad och jag och Kalle Gårdström är på väg till Fukoka i Japan. Där ska vi titta på precamp inför OS i Tokyo, 2020. SOK har bokat Fukoka för precamp i alla idrotter och nu ska vi titta på simningens förutsättningar. Sitter och går igenom de anteckningar jag gjorde inför precamp i RIO och inser hur bra det är att ha samlat allt vad jag gjorde då för att faktiskt kunna titta på rätt saker nu. I Rio var förutsättningarna speciella eftersom vi var tvungna att anpassa oss till väldigt sena tävlingstider (samt självklart tidsomställningen-dubbel anpassning) Denna gång blir det antagligen också annorlunda då OS finalerna prel kommer simmas på morgonen.
Universiaden gav många svenska simmare och ledare fantastiska erfarenheter. Men de blir bara fantastiska om man väljer att faktiskt utvärdera det man gjort och göra saker annorlunda nästa gång. Tävlingen började inte bra för svensk del, förutom för Adam som persade på allt han simmade, i stort sett. Han persade t o m på 100- fjärils öppningen på 400 medley och detta både i försök och final. Adam som inte riktigt lyckats internationellt tidigare satte lopp efter lopp och sänkte sig i finalerna. Grymt Adam!!Jag gläds verkligen med dig. Jessica Eriksson simmade sin första final på ett internationellt mästerskap och tog medalj! Så häftigt! Det är 3:e gången Jessica simmar Universiaden så det lönar sig att samla på sig erfarenheter om de avvänds rätt
Johannes knep även han en medalj på 50 bröstsim. I de två tidigare Universidentävlingarna som jag varit med på, Kazan 2013 och Gwanju 2015 tog vi 9-10 semifinalplatser och 2-3 finalplatser. Men finalplatserna har varit lagkappsplatser på tjejsidan. Nu blev det bara 6 semifinalplatser och hela 4 finalplatser (alla individuella) samt 2 medaljer. Målet var att vi skulle göra vårt bästa Universiaden hittills och det lyckades vi med om vi tittar på antal finalister och medaljer. Men semifinalisterna borde varit fler och jag hade hoppats på att killarnas lag skulle gå till final. 4x200 laget var närmast med en 9:e plats, bara 2 hundradelar från final. Killarnas finaltider i lagkapperna har gått framåt enormt sedan 2015 och vi har inte hängt med riktigt tyvärr. Men vi kommer… Nästa år blir ett bra år, EM i Glasgow!
Kvaltiderna till Universiaden bygger på 12:e bästa tid från tidigare Universiader. Så de simmare som kvalat in individuellt borde haft chansen att gå till semifinal på den/de sträckor de kvalat in på. Varför blev det då inte så?
Olika anledningar anser jag efter samtal med simmarna på plats, en kortutvärdering;
-Nervositet och oerfarenhet är en del och detta behöver såklart tränas. Fler internationella tävlingar där raceplanen utmanas, dvs håll raceplan i annorlunda och okänd miljö.
-Otillräckliga förberedelser är en del då några faktiskt vittnade om att förberedelserna kunde varit bättre!
-Andra anledningar som kan vara skada, eller sjukdom
Dessutom var nivån i några grenar väldigt mycket bättre än tidigare
Att bo i en Universiadenby är kul men väldigt påfrestande. Byn är stor med människor överallt. Idrottarna har alla olika tider vilket gör att det sent som tidigt alltid är atleter igång. Matsalen är gigantisk och maten varierande til en början, men efter ett tar är man rätt trött på både miljön och maten. Transporterna kostar också på, 2 timmar i buss per dag. Temperaturen som växlar mellan inomhus aircondition till 40 grader utomhus.
En dag i Universiadenbyn såg ut såhär;
06.00 klockan ringer
06.30 frukost
07.00 avresa med buss, resan tar 30 minuter
08.00 insim
09.00 start
12.30 klart med avsim och massage
13.00 hemresa med buss
13.30 lunch
14.00 vila
16.00 möte
16.30 fika i matsalen
17.00 avresa
17.45 insim
19.00 tävlingsstart
21.00 allt klart och avresa
21.30 middag
22.00 på rummet
22.30 god natt
Vi avslutade denna resa med en gemensam middag på stan där dumplings stod på menyn. Vi var därefter några som åkte vidare till snake alley för att äta orm. Det var inte gott! En erfarenhet jag tar med mig i mitt bagage tillsammans med allt annat jag lärt mig denna resa. Tack alla simmare och coacher och Jozef för denna gång. Ni är grymma!

Vilket fantastiskt mästerskap


Det absolut bästa jag varit på vad gäller arrangemang, hotell, organisation, publik osv
Självklart hade jag hoppats på fler finaler och medaljer… men jag påminns varje gång jag är på stora mästerskap att det inte är så lätt. Allt kan verkligen hända i en final eller semifinal för den delen. Sitter på planet och har precis uppdaterat vårt dokument med internationella mästerskapstider vad gäller 16:e tid, 8:e tid och medaljtider. Detta dokument sträcker sig långt bak i tiden och det är intressant att titta på utvecklingen. Om vi tar 50 frisim damer som ett exempel så var det snabbare än någonsin och inte sedan 2009 (dräkttiden) har alla på pallen haft under 24 sekunder.
Sarah lämnar VM med 4 medaljer varav 3 av dessa är guld. Det är helt otroligt! Hon kan verkligen leverera.
Vi slog 7 svenska rekord och 2 svenska juniorrekord. Victor Johansson slog personligt rekord på allt och när han slår rekord så blir det antingen svenskt rekord eller svenskt juniorrekord. Anders Holmertz har dock kvar sina svenska rekord på 200 och 400 frisim, än så länge. Johannes Skagius slog svenskt på 50 bröstsim och Erik Persson på 100 bröstsim. Sarah slog svenskt på 50 och 100 frisim, Södertörn har grymma klubbrekord på 50 och 100 frisim och fjärilsim! Dessutom slog tjejerna rekord på 4x100 frisim, ett rekord som stått sedan 2009. Så det var dags att slå detta. Jennie Johansson var förutom Sarah den enda individuella finalisten och hon slutade femma. Kul att se nya stjärnor poppa upp. Caleb Dressel gör sitt första VM och det kan man inte tro när man ser honom i bassängen. Vi fick se en hel del simmare födda på 2000 –talet och vi fick se en hel del juniorvärldsrekord av dessa simmare.
Ledarteamet jag hade med mig var stabilt och mycket kunnigt. Ett stort tack till er alla!
Vet att några lämnar VM utan det resultatet de önskat. Viktigt att ta vara på den information som loppet/loppen gett. Tiden går snabbt och utveckling tar tid så det finns inget att vänta på. Planer och utvärderingar ska, för seniorlandslaget, in senast sista september.

Ser nu fram emot Universiaden. Vi åker den 14 augusti. Vi kommer tillbringa 6 dagar i Universiadenbyn innan tävlingsstart den 20 augusti. 11 simmare åker dit, 2 tjejer och resten killar vilket är lite ovant då vi oftast är fler tjejer. Jag och kalle Gårdström kommer efter avslutad tävling besöka Fukoka, som är SOK:s uppladdningsstad inför Tokyo. Där kommer vi titta på vilka möjligheter det finns för simningen att lägga sitt precamp där.
Nedan följer lite av mina bilder från tävlingarna. Håll tillgodo!
Visa fler inlägg