När det oväntade sker


Sitter i mina egna tankar och jobbar för fullt. Jag gillar att sitta på tåg och jobba? Lugn och ro, bra wifi, landskapet som susar förbi.
Helt plötsligt, en hand på axeln. Där står Martin Perssons mamma. Hon tackar för alla fina år i juniorlandslaget bl a. Jag blir helt rörd och kommer ihåg en mössa hon stickat till oss coacher som var aktiva i landslaget på den tiden då Martn simmade, Mössan, som var blå och gul, och hade bokstäverna SWE, såklart, har jag fortfarande kvar. Jag kände mig glad hela vägen till Jönköping och träffen med Andreas Claesson, RF, som håller i vår ledarkskapsutbildning ur ett idrottspsykologiskt perspektiv. Dagen i Jönköping blev innehållsrik och givande. Många intressanta diskussioner

För övrigt har jag haft en underbar helg helt ledig från allt. Sol, bastubad, god mat och en bra bok. Det ger energi inför veckans intressanta uppdrag.
 
Andreas Claesson, RF, och ett flertal coacher -ledarutveckling
 
Sommar!
 

 
Daniel Kertes och Erik Brandt på NEC- besök
 
Jon Langberg A6 Danmark och Christian SSS, NEC
 
 
Reins filmningar, nya vinklar i vissa filmningar. Alltid något nytt! Bild nr 2 visar den mest effektiva korridoren under vattnet.
 
 
 
 Ovan ser ni veckans besök hos Rein och hos NEC, Sundsvall, Linköping, Kalmar, Ystad, Eskilstuna

Bergen Swim festival

Vilken stad! Varför har jag aldrig varit här förr? På kort tid har jag nu upplevt två för mig helt nya städer som är helt underbara .Men nu var det ju inte därför jag var här. Simtävlingen Bergen Swimcup är en välorganiserad tävling som simmas i ADO arena. ADO står för Alexander Dale Oen, en simmar som tyvärr dog alldeles för tidigt. Alex var med oss förr i tiden när han var junior och Norge bara hade Alex på internationell juniornivå. Han åkte med våra juniorer på läger och han var den killen som alltid tillförde massor av energi till andra och till gruppen. Alex blev som senior en av Norges bästa simmare och tog 2008 OS medalj. Han gick med full kraft mot OS 2012 och var på höghöjdsläger med landslaget när han i april 2012 dog. Kommer ihåg den dagen som igår, när jag fick beskedet. Trodde inte det var sant. Nu känns det mäktigt att vara i den arenan som han namn vidare. I arenan finns även en stor del Norsk simhistoria, kul att läsa om. Landslagssimmarna Sarah Sjöström, Simon Sjödin, Johannes Skagius och Erik Persson deltog i denna tävling liksom simmare från Sundsvall, Mölndal och Västerås. Holländarna var där med i stort sett hela sitt landslag. Bra konkurrens och snabba tävlingar, då de nyttjar principen 3 snabbaste heaten på morgonen och resten senare. Knockout 50:orna är ett roligt inslag och där gäller det att vara smart när man simmar så att man har krafter kvar till den sista 50:an.
I Norge jobbar en del svenskar. Thomas Hjers ex, har varit i Norge i massor av år och han är just nu i Stavanger. Vi fick möjlighet att återuppleva massor av minnen från bla Älvdalen då de som nu är seniorer var små och bodde i campingstugorna vid älven. Jag och Thomas fick vid ett läger åka till Mora lasarett 3 gånger på en helg. Sånt glömmer man inte i första taget. Ida Sandin jobbar i Bärum med Sondre Sohlberg. Ida, fd landslagssimmare kommer från Wisby och fortsatte sedan sin sim och tränarkarriär i Väsby. Numera är Ida Norsk och någon flytt till Sverige kommer det aldrig bli av (enligt Sondre).Jättekul att se att det går så bra för Ida. En annan fd landslagssimmare som numer aär nors är Erik Dorch. Erik jobbar i Bergen och har gjort det i många år.
Åker hem ikväll med nya intryck, nya idéer och massor av energi. Kul att se Gloria från Sundsvall och Hanna från Västerås ta för sig. Se upp för Tomoe Zenimoto Hvas från Bärum och född 00. Norskt rekord på 100 fjäril och förutom etta 400 frisim under 4.00 samt 200 rygg detta pass. Intressant.
Skrev i mitt förra inlägg om MKK och deras simskola där 4 män jobbade. Tycker att det är kul då det inte riktigt är representativt för hur det alltid ser ut på simskolenivå. Jag, Anne Forsell och Ulrika Knape Lindberg har gjort en undersökning i svensk simidrott med fokus på simning och simhopp. Vi har undersökt hur många kvinnor och män som finns på olika nivåer. Vår frågeställning är vaför det finns så få kvinnliga elittränare. Men det är ju såklart också intressant varför det finns så få simskolelärare som är män. Vi tänkte dra vår presentation i sommar någon gång. Vi har ju, som några kanske vet, ett kvinnligt nätverk som träffas 1-2 gånger per år. Där är 60 medlemmar! Återkommer i frågan.
Jag, Anne Forsell och Ulrika Knape Lindberg, har precis slutfört en undersökning inom svensk simning och simhopp för att se hur det ser ut på olika nivåer vad gäller kvinnor och män .En av anledningarna till att vi ville se på denna fråga är att vi tycker att det finns för få kvinnliga landslagstränare. Vi kommer presentera resultatet av undersökningen samt våra tankar kring ett projekt inom ämnet. Återkommer med när!.
Vi har sedan några år ett kvinnligt nätverk som träffas vid c:a två tillfällen per år. I detta nätverk finns 60 st kvinnliga coacher på olika nivåer inom våra två simidrotter, så de finns därute…dvs blivande tränare för ex landslagssimmare. Eller?
 
 
Ronny från Skjeten och Erik Dorch
 
Katerina från Västerås
 
Ida Sandin Bärum
 
Bergen
Sundsvall
 
Västerås S har samling
 
Adam och Johannes
 
En ganska kul sak händ, jag satte på TV:n och en dagen handlade det om Norra Ängby under 40-talet och då jag bott där så var det såklart intressant. Andra dagen ser jag Jenny Tilegrim på TV:n. Jenny jobbar med våra simmare vad det gäller kost och hon jobbade ycket intensivt med gänget inför OS i Rio. Detta program handlade om de svenska OS seglarnas förberedlese inför OS i London. Bra TV i Norge!
 
Sarah gör entre och kommer från tävlingen med ännu fler världstider. Erik Persson simmade stabilt och persade bl a på 50 bröstsim
 
Simon Sjödin gör entre med blinkande lampor och rök, häftigt!
 

Ystad levererar

 Roland, Malin och Mikael
 
 
 Malin Strömberg
 
 
 Gänget käkar frukost med Oliver som bara har ögon för Erik Persson
Dags för webintervjuer med Mikael
 
 
Gun Lundin och Simon Sjödin
 
 
Erik Persson ger tips om bröstsim 
 Diezel och jag gillar Västkusten
 
 
 
 
Blev inbjuden till Ystads SS:s fina tävling, Korsvirkessim, som sedan 2 år, är upplagd som en en GP- tävling. I och med att man ändrade tänket med tävlingen satsade man på att få dit landslagssimmare i form av Simon Sjödin, Ida och Nathalie Lindborg, Magdalena Kuras, Christoffer Carlsen, Jesper Björk och Mattias Carlsson. I år fanns även Erik Persson och Michelle Coleman på plats.

Inbjudan kom från Malin Strömberg, tränare i YSS och fd OS-simmare. Hon undrar om jag har möjlighet att komma till tävlingen för att se hur den är och vad de gör för att locka våra bästa simmare i Sverige till tävlingen.. Jag har sedan tidigare planerat in att besöka MKK för att prata med Nathalie och Ida Lindborg och Magnus Lennartsson. Jag bestämmer mig hastigt för att förlänga min vistelse i Skåne och Ystad.
.
Efter möten i MKK har jag tid över och åker förbi Rosengård för att träffa Johan Andersson som har simskola där. Har tidigare pratat en hel del med Johan ang denna simskola där han med glöd och glädje berättar om sitt jobb och att han stormtrivs. I Rosengård bor 30.000 personer och massor av barn, såklart, så behovet av simskola är stort. Jag kommer in i badet och möts av 4 manliga simskolelärare, inte så vanligt! Får se två simskolor med barn som är fyllda av energi, glädje och bara älskar simningen. Grymt! Vilket bra jobb ni gör grabbar!

Innan jag lämnar Malmö för denna gång träffar jag Ida Marko Varga för att fika och snacka lite. Ida är klok och har så många bra tankar. Vi pratar om karriärövergången mellan simning och livet efter simningen. Hur gör man övergången till ”ett vanligt” liv så bra som möjligt för våra elitaktiva? Jag är övertygad om att det är väsentligt att ha något mer än simningen även när man simmar, ett jobb eller en utbildning..
.
Tillbaka till Ystad SS och deras välbesökta tävling. En välorganiserad tävling där landslagssimmarna blev uppmärksammade på många sätt. Att vara VIP och få bli behandlad som en VIP är något som våra simmare inte är så vana vid. Hämtade på flygplatsen, skjutsade till badet, goodiebag på rummet, VIP-tröjor, egen VIP läktare med förfriskningar, ett fantastiskt boende och mycket annat. Dessutom har simmarna möjlighet att tjäna en hacka om de slår rekord och om de simmar riktigt snabbt.
Och slutligen en mycket kompetent speaker som styr tävlingen på ett proffsigt sätt.
Tack alla i Ystad SS och framför allt Mikael, Malin och Roland.

Nu mot tävlingar i Bergen
Visa fler inlägg