Helsingborg bästa NIU skolan och kommande RIG

Nyss hemkommen från Lund och NIU-mästerskapen. Kul och bra arrangemang. Och Lund är en sådan trevlig stad. Jag pluggade i Stockholm och LA men förstår att Lund står högt upp på listan. Mysig, kreativ och seriös stad när det kommer till plugg.
NIU-mästerskapen vanns av Helsingborg i år igen. OK resultat men jag fokuserade mest på benlagkappen och 6 x200 laget. Varför? Jo för att benspark är viktigt. Viktigt att köra mycket ben och på en bra nivå. Kommer ihåg när Andrei Vorontsov kom till Sverige 2013 och undrade varför vi var så svaga på benspark, långsamma, inga simmare på vårt landslagsläger på Teneriffa visste sina perstider på 100 och 200 ben osv. Andrei kom med erfarenheter från Ryssland och England och menade på att vi måste höja lägsta nivån på benspark i Sverige. Detta blev tändvätska för mig och för NEC och andra som var med. ”Snackeben” ett minne blott?
Lagkappen på NIU var ok men några skolor och föreningar måste nog lägga större fokus på bensparken. Världssimmare idag simmar med benen och inte som förr när jag simmade på 80-telet, då räckte det med 2-takt för balans. 6x200 laget, som simmas mixed, tycker jag säger lite om hur träningen bedrivs. Orkar man simma fysiskt, kan man lägga upp taktiskt och tekniskt. Vi behöver höja nivån på 200 och 400 meter i Sverige för denna åldersgrupp.
Poseidon hade planerat denna sammankomst på ett bra sätt med föreläsning av Sarah Sjöström och gratis teknikfilmning för de 30 bästa simmarna på NIU-tävlingen (FINA-poäng) Dröm om min förvåning när bara 13 simmare valde att filma av dessa 30. Var det för tidigt på morgonen?
Regelbunden filmning med feedback och uppföljningar på hemmaplan borde finnas i allas vardag. Vad bra med möjligheterna i Lund, synd att det inte används av speciellt många svenskar.
Tack Torbjörn Holmberg och Poseidon för ett bra arrangemang !

 
Middag med disco på måndagskvällen
Tobbe Holmberg delar ut pris till bästa tjej (finapoäng) individuellt Matilda från HS
Sara var populär!
Även hennes OS-guldmedalj
Även coacherna gillade medaljen som nästan väger ett kilo
Glada miner vid lunch
Petter Fredriksson MKK kom på besök
 
När vi fikade på stan blev det många selfies
Många autografer och selfies
 
Två av mina före detta simmare och ledare från Väsby som numera pluggar i Lund och även jobbar som simtränare där, Wendela Zedendahl och John Granath
Kund einte låta bli att dela med mig av denna bild. Diezel när han inte är så gammal. Svansen håller på att växa ut och ja...han hör bra fortfarande

back on track

Förut på terminal 4 och nu på terminal 5
 
 
Spårvägsgänget som hade Magnus Kjellberg hemma hos mig på en härlig återträff. Vilken rolig kväll, alla är som på 70 -talet!
 
Tillbaka igen och nu nya skyltar på arbetsplatsen
 
Jenny Tilegrim på besök på förbundet. Jenny är kock och jobbarde med OS simmarna på precamp i somras
 
 
 
 
Bruce Gemmel, kathy Ledeckys coach, berättar om arbetet med Kathy och arbetet i klubben där han jobbar.
Jag och Diezel sprang upp på Hammarbybacken, jobbigt men vilken fin utsikt
PÅ landet, still och lugnt och mycket sly att röja
 

Har varit tillbaka på jobbet i några veckor eller rättare sagt lite till och från. Med mitt jobb är det svårt att ta helt ledigt. Så är det när man jobbar med människor och så måste det få vara tycker jag. Jag gillar att jobba och vill egentligen inte vara ledig längre tider. Jag tappar kollen och mina rutiner. Men jag har haft möjligheten att vara på mitt landställe för att röja i trädgården och njuta av stillheten. London har besökts och bl a Madame Tussauds. Vilken besvikelse. Sist jag var där var 1992. Nu stod alla och tog selfies med varenda docka och det gick knappt att komma fram för att titta på dem. Inte min grej direkt. Vad används dessa kort till?
I helgen arrangerade Svenska simförbundet en konferens för alla simidrotter. Måste säga att det var en av de bästa konferenserna jag varit på. Intressanta föreläsare, intressanta diskussioner och trevliga möten. Bruce Gemmel berättade om hur han jobbar med sin adept Kathy Ledecky, Rein Haljand visade på hur arbetet med landslaget mot OS har fungerat. Nicky Lukic visade på trender inom svensk och utländsk simning genom att jämföra SM, EM och OS. Jag och OS-coacherna gjorde en presentation om vägen mot RIO men också en kort utvärdering av resultaten från Rio. Glädjande var det en hel del frågor. Maja Reichard berättade om sin väg till OS och Fredrik Lundin gav oss en inblick i hur det funkar inom triathlon. Kalle Gårdström, som precis kommit hem från höghöjdsläger i Sierra Nevada, berättade om hur de lagt upp träningen på höghöjd. Dessutom var det en hel del intressanta föreläsningar om ledarskap, vägen till landslag och kreativitet.
Rein gav oss en hel del funderingar kring hur vi lär ut timing i benspark i frisim och ryggsim, andingen i framför allt bröstsim och frisim och en del annat. Kanske intressant att följa upp med coacher/instruktörer på alla nivåer? Det är ju oerhört svårt att ändra en invand teknik som vi alla vet och kan det göras rätt från början blir det lättare.
Ni som inte var där ni missade en riktigt bra helg. Dessutom lyfte jag två saker som ni och era klubbar bör ta med er.
Se till att klubbcoacherna har en tränarlicens för adekvat nivå! Som det är nu är det ett fåtal som har detta.
Dessutom ställde jag frågan varför det är så få kvinnliga coacher på seniornivå. Jag tycker att varje verksamhet ska titta lite kritiskt på hur man rekryterar och varför. Det finns massor av kompetens ute i landet och de är inte bara killar.
Nu är jag på väg till NIU-mästerskapen i Lund. Ska bli riktigt kul att dels hälsa på i Lund och se deras fina anläggning och dels såklart att titta på spännande tävlingar och träffa gymnasieungdomar. I morgon ska jag och Sarah föreläsa om Sarahs . Vi har fått höra att alla förberett sig med massor av frågor vilket vi ser fram emot.
Nya tag, nya mål och ny energi! Nu kör vi tillsammans!
Visa fler inlägg